Pisa (april 2000)

Aprila 2000 sva se z Markotom odpravila na pot proti zahodni obali Italije, proti mestu Pisa, ki leži nedaleč stran (15 km) od morja na povsem drugi strani  italijanskega škornja (Venezia-Padova-Bologna-Firenze - Pisa). Ko sem prvič uzrla znameniti stolp, me je prevzela njegova nagnjenost, ki ob ostalih bližnjih zgodovinskih pročeljih še bolj prihaja do izraza s svojo poševnostjo, ki privablja množice ljudi iz vseh koncev sveta.

Na sliki desno se skrajno desno lepo vidi viseči stolp, ki z drugimi stavbami  kraljuje kot eden najbolj častihlepnih spomenikov na Piazza dei Miracoli. Prav škoda je, da je stolp zaprt pred obiskovalci in se nanj ni možno povzpeti. Menda je zaprt že nekaj let zaradi bojazni, da bi se porušil. Sicer mi ni jasno, zakaj stolp kot tak niso rekonstruirali ponovno. Morda pa so ga pustili nedotaknjenega ravno zaradi te njegove unikatne znamenitosti, sicer bi bil stolp kot vsak drug stolp in vprašanje bi bilo, če bi bil še vedno tako zanimiv.

Pa še nekaj podatkov o zgodovini in gradnji tega stolpa. Gradnja se je začela v daljnem letu 1173, bila vmes prekinjena in se nadaljevala šele 100 let kasneje. Kmalu je bilo očitno vidno, da stolp ni povsem pokončen in se nagiba proti jugu. Redne meritve nagiba so se začele od leta 1911 dalje in kmalu je prišlo do ugotovitve, da se stolp premakne (nagne)  za 1,2 milimetra na leto. V tem času je menda vrh stolpa že 5,3 metra odmaknjen od navpične lege, v kateri bi sicer moral stati. Danes stolp s prav posebnimi jermeni (oziroma jekleno ali železno konstrukcijo, ne vem prav dobro) utrjujejo od spodaj. Izgleda, kot da bi imeli konja na vajetih, če se izrazim po domače.
KLJUČNI PODATKI O STOLPU

Menda je bilo izvedenih več študij, analiz in meritev stolpa, ki se med seboj malce razlikujejo. S pomočjo podatkov na svetovnem spletu sem izluščila naslednje podatke:

  • Lega stolpca: 2 metra nadmorske višine
  • Prva zaustavitev gradnje: leta 1178 (Firenze v vojni)
  • Višina, pri kateri je bil nagib stolpa prvič opazen: 10,6m 
  • Druga zaustavitev gradnje: 1185 (Firenze v vojni)
  • Tretja zaustavitev gradnje: 1284 
  • Prvi zvoniki so bili vgrajeni leta 1198 na višini 3.nadstropja oziroma na višini 55,863 metrov. 7. nadstropje je bilo dokončano leta 1319, v letu 1350 pa je bil stolp dovršen. 
  • Arhitekt Tomasso di Andrea da Pontedera (1275) je prvi ugotovil, da stolp ne more biti naravnan in da bo nagib postajal očiten.
  • Število stopnic, ki vodijo do vrha stolpa, je 294.
  • 700.000 obiskovalcev je leta 1989 stopilo na vrh stolpa.
  • 7.januarja 1990 so stolp zaprli za javnost.