Postojnska jama in Predjamski grad (Erazmov viteški turnir - avgust 2003)

Za nedeljski enodnevni izlet smo si dne 24.08.2003 izbrali ogled Postojnske jame in obisk Erazmovega viteškega turnirja v Predjami, ki se na tem mestu odvija že devetič (9.) zapored. Dogodek privabi v Predjamo obiskovalce iz večih dežel, ki se ob tej priložnosti ob pomoči organizatorjev prireditve spoznajo s tradicijo, običaji in načinom življenja ljudi iz 16.stoletja. Le-tega danes predstavljajo na osnovi znanja, zapiskov in ilustracij iz 16.stol. ali tistih, ki o tem stoletju pričajo.

Ker smo dopoldan namenili za ogled Postojnske jame (v kateri smo se ob 10,56 stopinj celzija tudi ohladili v pravem pomenu besede), smo v Predjamo prišli ob 13:30 popoldan, ko so se začele odvijati glavne točke programa - ogled slik v nadaljevanju.

Prvo zanimivo presenečenje je bilo srečanje s pravim pitonom, ogromno kačo, ki jo je okoli ramen imel ovito gospodič, oblečen v garderobo takratnega časa. Vsi smo jo lepo pobožali in moram reči, da nismo občutili prav nobenega strahu, dotik sam pa je bil prav prijeten.

Po prigrizku hrane smo si ogledali Predjamski grad s sobanami in drugimi prostori (mučilnice, takratne toalete, kleti,...). Ob nastopu glumačev (mislim da so bili to Teater Cizamo) na enem od prostorov je bilo še posebej zabavno (žongliranje z meči, baklami, bruhanje ognja in pokanje šal).

Turnirski prostor in finalni boji Erazmovega viteškega turnirja je bil špica dogajanja. Fanfare, bobni in metalci zastav so naznanili prihod grajske gospode - z Erazmom na čelu. Po prihodu tekmovalcev in izpeljani viteški prisegi se je začelo finalno tekmovanje lokostrelcev, v katerem se je pomeril tudi "črni vitez" in zmagal. Sledil je finalni boj mečevalcev ter skupinski spopad vseh mečevalcev. Kri pa nam je pognalo po telesu spretnostno tekmovanje vitezov na konjih. Le-ti so bili malce nemirni, tako da je eden konj kar pobegnil svojemu lastniku.

Ker se je program nagibal h koncu in ker smo se hoteli izogniti hkratnemu odhodu zares ogromne množice ljudi, smo se počasi odpravili domov.

Slike iz Postojnske jame, obiska Predjamskega gradu in viteškega turnirja so na ogled še na stari spletni strani: http://www.nastja.com/old/travel/postojnska-predjama.htm