20-dnevno nabiranje kilometrov (6.100km) po Poljski s ciljem baltskih držav (Litva, Latvija,Estonija); julij 2016

 

Po našem nepozabnem (prvem) potovanju z avtodomom (AD) po Italiji (julij 2012) in glede na našo željo, da nam tokrat prvič dela družbo tudi naša psička Sheila (irski seter), je padla odločitev, da ponovno najamemo AD in si hkrati izberemo malce drugačen cilj. Namesto vročih sredozemskih ali jadranskih destinacij smo izbrali, za nas še neraziskani, osrednji del Evrope (Poljska) s ciljem baltskih držav (Litva, Latvija, Estonija).

 

Razdalje so seveda razumljivo dolge, za ogled mest (ob dejstvu, da potuješ z avtodomom), pa je kolo vsekakor dodana vrednost. Poljska očara predvsem s svojimi gradovi, jezeri, mesti in lepo urejenimi mesnimi parki, vsekakor pa bo treba kdaj posebej stopiti tudi po poteh gorovja Tatre in raziskati Zakopane . Zares smo Pojsko še največ »prečesali« glede na čas, ki smo ga namenili za postanke.

Litvo smo pravzaprav tja in nazaj kar hitro prepeljali in si ogledali predvse mesto Vilna, geografsko središče Evrope in hrib tisočerih križev. Latvija bo vsaj meni po tem potovanju ostala v spominu predvsem po nižinah, mimo katerih smo drveli in velikih gozdnih površinah, Estonija pa vsekakor po izbranih palačah, po že zaznavnem skandinavskemu pridihu (lesene hiške) in seveda po mestu Tallinn.

Obiskane države in izbrane destinacije, ki bi jih posebej izpostavila:

  • POLJSKA: Auschwitz Birkenau Museum, rudnik soli Wielicka, Krakow, Varšava, Gdansk, po poteh gradov Eagle´s Nests Trail, Malbork Castle, Lublin Castle, Niedzicy Castle, Augustow, Zakopane
  • LITVA: Trakai Island Castle, geografsko središče Evrope, Hill of Crosses
  • LATVIJA: Rundale Palace, Riga
  • ESTONIJA: Kadriorg Palace; Talin, Parnu