12.dan: Sreda, 27.07.2016 - Estonski "niagarski slapovi", Lahema nacionalni park in ogled mesta Tallinn

Po zaslugi kolesarskega ogleda mesta Parnu dan poprej, smo se v jutro odpeljali do večjega parkirišča ob neposredni bližini peščene plaže. Žal tudi tu psom ni dovoljeno, torej Sheila ponovno ostaja v moji družbi, ki mi kopanje v baltiškem morju niti ne prija preveč.

Ob 11:30 uberemo pot proti Tallinnu, ki ga malce zaobidemo proti vzhodu (po cesti E-20 v smeri proti Narva), da si najprej ogledamo Jagala Juga slap. Lonely planet jih omenja kot "nigarski slapovi", vendar spet niso kak presežek, so pa najvišji slap (7,2m) v sicer splošno nižinski Estoniji.

Nadaljujemo v Lahema nacionalni park, ki po svoji površini zajema 475 km2 gozdnega dela in 250 km2 obalnega, skupaj pa ima 14 jezerov in 8 rek. Po opisih izberemo kraj Vosu, kjer si privoščimo kosilo, moji vsi pa kopanje v morju (pasje veselje neizmerno in več kot primerno za Sheilo, saj je to spet ena od plaž s plitko vodo vsaj 200m hodeč v vodo).

Popoldan se odpeljemo nazaj proti Tallinnu in se namestimo v Tallin City Camping, ki je v bistvu zgolj asfaltirano parkirišče v industrijsko delujoči coni. Ampak sanitarije s tuši so več kot dobri, celo savna na voljo (trenutno nedelujoča), z dobrim izhodiščem do mesta. Tega si ogledamo še isti večer kar peš, pri čemer naredimo vsega skupaj 7,5km. Tallinn je lepo mesto.

Spogleduje se s Helsinki in lociran ob baltiški obali zaobjema v svojem mestnem središču vsega po malem: moderni del mesta in prikupnejši stari del z lepo urejenimi parki, ozkimi uličicami prepolnih gostinskih lokalov in restavracij, mladeničev na turističnih triciklih s ponudbo za ogled mesta (www.greengears.ee ), cerkvami in stavbami iz "grajskih časov". In okolju primerno so tudi mladenke - ulične prodajalke in natakarice v posebni grajski preobleki. Po vstopu v Kadriorg Park si ogledamo predsedniško palačo in nato Kadriorg Palace z zares čudovito urejenimi cvetličnimi nasadi, za katerimi se lahko skrije tudi naš Arboretum Volčji potok. Vsekakor mesto, kjer pade nekaj selfijev :-).

V bližini palače je na ogled tudi Office of the President, House of Peter The Great, Japanese Garden, Museum of Children Miia-Milla-Manda, ....vse v radiju 70-600m od palače.V nadaljevanju pridemo do še enega lepega parka z manjšim jezerom in fontano, kjer je v tem času (do 15.09.2016) razstava posebnih skulptur, postavljenih v vodi in na kopnem. Umetnost, če jo razumeš.

Večerjo si privoščimo na prijetnem trgu polno lokalov (na računu restavracije zapisano: Karl Friedrich, Raekoja plats5). Vendar gostinci tule cene pošteno navijejo, porcije na krožniku pa tudi niso kak presežek. Srečamo še tretjega irskega setra dosedaj (to ni pogosto - kjerkoli že smo) in se ob sončnem zahodu ob obalni promenadni cesti odpravimo v kamp. Kljub pozni uri (22h) je bilo še razmeroma zelo svetlo (dolgi dnevi!!)

img: 
Jagala Juga
Jagala Juga
Jagala Juga
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn
mesto Tallinn