Nekaj informacij o Gruziji

NEKAJ INFORMACIJ O GRUZIJI IZ PRIPOVEDOVANJA LOKALNEGA VODIČA:

Gruzija je zakavkaška država, ujeta med Rusijo, Turčijo, Armenijo in Azerbajdžanom - na stičišču Zahodne Azije in Vzhodne Evrope. Znotraj Gruzije se nahajata še avtonomni pokrajini Južna Osetija in Abhazija, vendar je vstop v obe pokrajini mogoč le z dovolilnicami. Je ena od prvih držav, ki je priznala krščanstvo kot osnovno vero. Nosi prav poseben značaj, ki je kombinacija evropskega, orientalskega in ruskega, zgodovinsko pa je prežeta z zgodbo, ki jo je narodu zapisal Stalin in seveda nekdanja Sovjetska zveza, od katere se je Gruzija odcepila oz. postala neodvisna, leta 2008 pa se je izbruhnila tudi rusko-gruzijska vojna. Stalina danes ponekod in nekateri v Gruziji še vedno poveličujejo na svoj način, zato smo bili opozorjeni, naj ne bomo presenečeni v mestu Gori, kjer smo si ogledali njegov muzej.

Sama sem v mestih predvsem opazila ulično umetnost in med pripovedovanjem lokalnega vodiča ugotovila, da je to dežela najstarejših cerkva, bogata z legendami, ki si jih vsak razlaga po svoje, obilico okusne hrane in druženja za mizami, kjer ne manjka zdravic. Tudi nam jih je vodič nekaj namenil, ko smo se družili na tradicionalnih večerjah in tako hvaležno dvigali kozarce za to in ono, kar imamo v življenju in kar pač smo :-).

Pridelava vina je še posebej svojevrstna, saj se ponekod (poleg sodobne proizvodnje tehnologije) poslužujejo tudi več tisoč let starih postopkov.

Gruzijska abeceda: Gruzijci uporabljajo 3 abecede od 14 unikatnih abeced na svetu, ena od črk pa je tudi na logotipu Wikipedije. Ne uporabljajo velike začetnice, vsaki črki v abecedi pa pripada tudi svoja številka, s katero si pomagajo pri pisni navedbi številke, npr. 2021. Menda znotraj države govorijo različne različice jezikov in v bistvu se med sabo jezikovno ne razumejo (ali vsaj zelo slabo - ne vem), čeprav uporabljajo isto abecedo.

Transport: Glede discipline na cesti, se Gruzijci ravno ne morejo pohvaliti, zato pa je kar stroga regulativa cestnih predpisov in kazni. Vozniški izpit delajo iz teoretičnega in praktičnega dela. Poleg vozniških ur, za vozniško licenco plačajo 75 larov. Letno vsak dobi 100 pik, od katerih se odštevajo kazenske točke (npr za prevoženopolno črto). Če voznik pokuri vseh 100 pik sredi leta, preostanek leta avta ne sme več voziti, s 1.1. pa se mu ponovno naloži 100pik. Prevladajo pa japonski avtomobili, ki jih vozijo po Gruziji. Če kupiš v Gruziji električni avto, si oproščen plačila registracije, prav tako je koriščenje e- polnilnic po vsej državi brezplačno. V mestu vozijo 40-60, na avtocesti pa 110 km/h. Za prekrške imajo mejo +15km/h nad omejitveno hitrostjo.

Oblast je na svojem mestu, na cestah pa kraljujejo krave, med katerimi vozniki pogosto vozijo slalom.

Izobraževalni sistem v Gruziji: stopnja pismenosti je 99,8%. Imajo 2085 šol, osnovnih šol (od 6. leta dalje) in srednjih šol (od 15. leta dalje), torej devetletka. Srednja šola traja 3 leta in ni obvezna. Plača učiteljev je različna, od 800-1600 larov (220-450 eur).

Posebnost priimkov ljudi: ob rojstvu otrok ne prevzame priimka staršev oziroma priimek predstavlja kombinacijo družinskega priimka In končnico pokrajine (dze, ia, iani), od koder izvira družina. Npr. končnica"iani" v priimku pomeni, da oseba prihaja iz pokrajine Svaneti. Imena, ki se končajo z -shvili, običajno izvirajo iz vzhodne Gruzije. Če se konča z "-dze", verjetno izvira iz zahodne Gruzije.

Osebni dohodki in pokojnine: 
Povprečna plača gruzijca je cca 350€. Posebnost je tudi v pokojninah Gruzijcev. Upokojijo se pri cca 65 letih (moški) in vsi dobijo min 220 larov neglede na to ali so bili delovno aktivni ali ne. Pred kratkim so pokojninski sistem spremenili z možnostjo plačevanja prispevkov (6%plače), kumulativno pa ob doseženem pragu plačanih prispevkov ustrezno korigirajo višino pokojnine. Večina ljudi zato dela tudi na črno.